Congobezoek Reynders: N-VA dringt aan op vervroegde bijeenkomst commissie Buitenlandse Zaken

Door Peter Luykx, Karl Vanlouwe op 14 augustus 2013, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Diplomatie

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bezocht deze week Congo om de economische banden te versterken en de bouw van de nieuwe Belgische ambassade 'symbolisch' op te starten. Toch verdient vooral het vredesproces in Oost-Congo de nodige aandacht, volgens de N-VA.

Kamerlid Peter Luykx: "Zes maanden geleden werd een vredesakkoord afgesloten tussen Congo en haar buurlanden. Maar voorlopig blijft het akkoord dode letter, omdat bepaalde partijen hun engagementen niet vervullen. Vooral de Congolese politieke elite moet kleur bekennen."

Volgens N-VA-senator Karl Vanlouwe kan de Belgische diplomatie hier een rol in spelen.  "Reynders moet Kabila wijzen op zijn verantwoordelijkheid.” Vanlouwe is vooral ongerust over de grondwetswijziging die Kabila wil doorvoeren om ook na 2016 aan de macht te blijven.

In een resolutie had de N-VA de federale regering eerder al opgeroepen een duidelijk beleid ten aanzien van Kinshasa uit te werken. “Als er van de gevraagde hervormingen niets in huis komt, moet ook onze samenwerking geëvalueerd worden", besluiten Luykx en Vanlouwe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is