Catalaanse independisten winnen de verkiezingen

Door Peter Luykx op 22 december 2017, over deze onderwerpen: Catalonië, Democratie, Regio's in Europa, Verkiezingen
Verkiezingen in Catalonië

De teerling is geworpen. De Catalaanse kiezer heeft zich democratisch uitgesproken. Spaans premier Rajoy heeft gegokt en verloren. Opnieuw behaalden de independisten een duidelijke parlementaire meerderheid. De vraag is vooral: wat nu? Peter Luykx roept alle partijen in Catalonië en Spanje op om het resultaat van deze verkiezingen te erkennen. Dit is de uitslag van een officiële verkiezing, georganiseerd door Madrid, en niet van een officieus referendum. De Spaanse regering dient toe te staan dat alle verkozen vertegenwoordigers hun mandaat effectief opnemen. Sommigen verkozenen zitten echter nog achter de tralies, worden vervolgd of verblijven in ballingschap. Spanje moet het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont opheffen en de politieke gevangenen vrijlaten, zodat zij de Kerst kunnen doorbrengen bij hun familie.

Er is bovendien genoeg tijd verloren gegaan sinds het referendum in oktober. Ik hoop oprecht dat de betrokken partijen eindelijk als volwassenen aan tafel kunnen gaan zitten en de dialoog opstarten om een duurzame oplossing voor de politieke situatie in Catalonië te bereiken. 

Afgelopen nacht in het Square-Brussels Meeting Centre feliciteerde Peter Luykx Carles Puigdemont persoonlijk met zijn uitstekende verkiezingsresultaten. “Zowel in Barcelona als in Brussel was het enthousiasme groot. Dit was geen gemakkelijke campagne, noch voor de politieke leiders in de gevangenis, noch voor Puigdemont in het buitenland,” aldus het Kamerlid uit Limburg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is