Bescherming religieuze minderheden meer dan ooit aan de orde

Door Peter Luykx op 11 april 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken
Peter Luykx

Na de recente aanslag in de Sint-Joriskerk in de stad Tanta in het noorden van Egypte, waarbij tientallen doden vielen, stelt Kamerlid Peter Luykx een update voor van zijn eerdere resolutie ter bescherming van religieuze minderheden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ”Tijdens de vorige legislatuur werd die waardevolle resolutie vrijwel unaniem aangenomen. De aanslag op de christenen in Egypte dwingt ons nu om ons engagement te vernieuwen”, aldus Luykx.

“De nood is nu hoger dan ooit tevoren”, stelt Luykx vast. In de nieuwe resolutie vraagt hij de regering dan ook om van de bescherming van religieuze minderheden een speerpunt van het buitenlandse beleid te maken. Meer concreet vraagt hij haar om gevoelig te zijn voor het lot van die minderheden in de buitenlandse contacten en, waar het kan, een rol te spelen in het stimuleren van pluralisme, in het bevorderen van het begrip rond verschillende religieuze identiteiten en in het aanmoedigen van meer tolerante sociale attitudes. Ook vraagt hij de regering om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die al verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen: “We moeten hun hoop bieden op stabiliteit en ontwikkeling”, aldus Luykx.

Religieuze diversiteit verdedigen

De vervolging van religieuze minderheden haalde in de afgelopen jaren regelmatig de voorpagina van onze kranten. Maar het was niet tot de eerste grote groepen christenen en jezidi’s de poorten van Europa bereikten dat de ernst van hun situatie begon te dagen. “Vandaag moeten we vaststellen dat zonder de politieke wil van alle partijen in het Midden-Oosten om de sektarische cyclus te doorbreken en de religieuze diversiteit te verdedigen, deze kleine gemeenschappen binnen een generatie of twee volledig verloren zullen gaan door genocidaal geweld en migratie”, besluit Luykx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is