België mag zich niet laten intimideren door het spiergerol van Kabila

Door Peter Luykx op 30 januari 2018, over deze onderwerpen: Afrika, Diplomatie

Vandaag organiseert de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen een reeks hoorzittingen over de situatie in de Democratische Republiek Congo. De diplomatieke relatie tussen België en Congo heeft een nieuw dieptepunt bereikt. De federale beslissing om 25 miljoen euro directe steun aan de Congolese overheid te heroriënteren naar humanitaire hulp voor het middenveld wordt ons land niet in dank afgenomen. President Kabila wil het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel en het Schengen Huis, waar visa voor Europese landen worden afgeleverd, onmiddellijk opdoeken. “Dit is een scharniermoment waarop we duidelijk en consequent moeten zijn in onze relatie met Congo,” zegt Kamerlid Peter Luykx (N-VA).

De beslissing van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo om een kwart van de bilaterale middelen te heroriënteren, was ontsproten uit de zorgwekkende veiligheids- en mensenrechtensituatie in het land. President Kabila regeert al meer dan een jaar zonder democratisch mandaat en onderdrukt elke vorm van oppositie op gewelddadige wijze. De felle reactie van Kabila bewijst dat hij niet geïnteresseerd is in verkiezingen en het belang van het volk maar wel in de bestendiging van zijn machtspositie. Het maakt het welslagen van het verkiezingsproces enkel maar twijfelachtiger.

Ministers Reynders en De Croo zijn op het goede pad met een beleid dat duidelijke lijnen trekt en het belang van het Congolese volk vooropstelt. Het is belangrijk om deze kritische houding verder te zetten, en tegelijkertijd aan te sturen op dialoog.

Door ook het Schengen Huis bij het bilaterale dispuut te betrekken, probeert President Kabila België te isoleren in Europa. Het is cruciaal dat de Europese rangen ten aanzien van Congo gesloten blijven. Daarom zal ik als volksvertegenwoordiger vanuit de Kamer Minister Reynders aansporen om zijn Europese en internationale collega’s te blijven mobiliseren. Willen we iets doen bewegen in Congo, dan moet vanuit de internationale gemeenschap nu luid en duidelijk eenzelfde boodschap klinken aan het adres van het regime Kabila: neen aan de glissement, ja aan democratische verkiezingen. Dat is wat het Congolese volk verdient.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is