N-VA eist internationaal onderzoek naar misdaden Congolees leger

Door Peter Luykx op 23 februari 2017, over deze onderwerpen: Plenaire tussenkomsten, Afrika

Kamerlid Peter Luykx trok vandaag hard van leer tegen de Congolese regering. In een video die op sociale media wordt gedeeld, zien we hoe onschuldige burgers worden vermoord door Congolese militairen.

De beelden zijn afkomstig uit de Kasai provincie, waar al eerder hevige strijd werd gevoerd tegen rebellen met vele doden tot gevolg. Dit is het zoveelste incident op rij in Congo en voor Kamerlid Luykx is de maat vol. “De kruik gaat maar zolang te water tot ze barst”, zei Kamerlid Luykx fors tijdens het vragenuurtje in de Kamer. “Ieder verzet tegen de politieke blokkade van Kabila wordt immers gesmoord in bloed. Hij organiseert eerder het geweld dan wel de verkiezingen in Congo en we moeten ons daarbij vragen durven stellen”, aldus het parlementslid.

Frankrijk en de Verenigde Staten nemen alvast hun verantwoordelijkheid en hebben opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de gruwelijke moordpartijen. Ook de Congolese regering zal meewerken aan het onderzoek, beloofden ze.

Kamerlid Luykx vroeg dan ook aan de minister of België zal meewerken aan het onderzoek. Luykx was verheugd om te horen dat minister Reynders wel degelijk zijn bezorgdheden over dit gruwelijk incident kenbaar maakt, niet alleen op Belgisch niveau maar ook op het Europese niveau.

De Belgische officieren die ter plekke, samen met Congolese militairen, het Congolese leger trainen hebben met de gruwel niets te maken, aldus de minister.

Peter Luykx stelt zich desondanks de vraag of we het Congolese leger nog moeten opleiden. Hij maakt de vergelijking met Burundi waar België de militaire hulp heeft stopgezet na ongeregeldheden daar.

We kunnen het niet riskeren om gelinkt te worden aan zware mensenrechtenschendingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is