Autovignet bestrijdt niet-verzekerde auto’s

Door Peter Luykx op 20 juni 2011

Met de jongste cijfers over niet-verzekerde wagens in het achterhoofd, wil Kamerlid Peter Luykx van de N-VA de aandacht vestigen op zijn wetsvoorstel voor het autovignet. Met de invoering van het vignet herkent de politie meteen niet-verzekerde chauffeurs.

Elke dag zijn 22 niet-verzekerde auto’s betrokken bij een ongeval. Een Belg op de twaalf rijdt onverzekerd. Deze cijfers zijn onthutsend.

"Nederland kampt met hetzelfde probleem: 100 000 auto’s zonder verzekering. In Duitsland rijden zeer weinig wagens onverzekerd omdat er op de nummerplaat twee zegels moeten plakken. Eén van de lokale overheid en één van de autokeuring. Je krijgt ze pas als de wagen verzekerd is", zegt Peter Luykx.

Eenvoudig en duidelijk

Het verplicht autovignet is eenvoudig:  je plakt het op een zichtbare plaats en de politie ziet meteen of de auto verzekerd is. Ook de sociale controle wordt groter: ontduikers worden aangespoord om toch een verzekering nemen.

Het autovignet kan zonder extra kost of  papierwerk ingevoerd worden. De verzekeraar geeft de verzekeringnemer een zelfklevend bewijs dat dient als vignet. Het vignet vermeldt bestaan en vervaldatum van de verzekering. De klant plakt het op een zichtbare plaats tijdens de hele verzekeringsperiode.

Het wetsvoorstel van Peter Luykx wordt momenteel prioritair behandeld in de Kamercommissie Bedrijfsleven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is