De Croo wil meer België

Door Peter Luykx op 15 juli 2016, over deze onderwerpen: Plenaire tussenkomsten

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een opnieuw federaliseren van een aantal bevoegdheden. En in augustus lanceren twee liberale burgemeesters hun 'Plan BE' om ook al te komen tot méér België. Volksvertegenwoordiger Peter Luykx (N-VA) counterde met een vraag naar de samenwerkingsakkoorden inzake buitenlandse handel… die hij uiteindelijk niet mocht stellen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois pleitte naar aanleiding van 11 juli, de feestdag van de Vlaamse gemeenschap, nog voor een zevende staatshervorming. Federaal vicepremier Alexander De Croo reageerde met een interview in L'Echo waarin hij en tegengesteld pleidooi hield voor het herfederaliseren van een aantal bevoegdheden. Daarbij dacht hij aan energie en klimaat, mobiliteit, veiligheid en buitenlandse handel.

De Standaard wist gisteren dan weer te melden dat twee liberale burgemeesters - Tim Vandenput (Open Vld) van Hoeilaart en Christophe Dister (MR) van Terhulpen) in augustus hun 'Plan BE' lanceren om België opnieuw in te delen.

Initiatief Michel?
Het mag duidelijk zijn dat ze bij de N-VA geen oren hebben naar de vragen van Alexander De Croo. “Dit is tegenwerkingsfederalisme”, zegt volksvertegenwoordiger Peter Luykx, die meteen op de actualiteit inpikte met een vraag aan eerste minister Charles Michel over het uitblijven van de samenwerkingsakkoorden inzake buitenlandse handel. Peter Luykx had die vraag gisterennamiddag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Kamer willen stellen. Maar zag daar na een aantal telefoontjes, o.a. van de premier zelf, van af. Dat zou erop kunnen wijzen dat premier Michel zelf een initiatief wil nemen om tot een oplossing te komen. De Vlaamse regering dringt al lang aan op nieuwe samenwerkingsakkoorden, maar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet gehaast. De huidige akkoorden dateren van 1994 en 1995. Sindsdien hebben de regio's nog meer bevoegdheden gekregen.

Drie vragen
De Vlaamse vragen zijn samen te vatten in drie punten:
Tijdens Europese ministerraden en vergaderingen in het kader van het Europees semester (begrotingsdoelstellingen) moet ook een vertegenwoordiger van Vlaanderen in de Belgische delegatie zitten.De Vlaamse diplomaten moeten de diplomatieke rang van ministerraad of ambassaderaad krijgen (nu attaché).De deelstaten moeten een betere toegang krijgen tot de internationale organisaties.

Kortom, voor Peter Luykx kan er geen sprake zijn van een herfederaliseren van de buitenlandse handel maar moet Vlaanderen juist meer bevoegdheden krijgen inzake buitenlands beleid en buitenlandse handel.

Geen medestanders
Om terug te komen op de voorstellen van Alexander De Croo, de gedachten zijn vrij. Om ze te realiseren moet men wel medestanders hebben. Net zoals N-VA op dit ogenblik geen medestanders heeft voor meer Vlaanderen, heeft ook De Croo geen medestanders voor meer België. Zelfs niet in eigen partij waar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein meteen liet weten dat dit géén partijstandpunt is en dat hij tegen een herfederalisering van energie is.

Zijn Waalse evenknie Paul Furlan (PS) zit op net dezelfde golflengte. Hij drong zelfs aan op een volledige regionalisering van het energiebeleid.

N-VA en CD&V gaan nog verder in hun afwijzing, voor deze twee partijen zullen alle toekomstige staatshervormingen eenrichtingsverkeer richting de regio's blijven. Zo herinnerde Servais Verherstraeten eraan dat de vorige staatshervormingen er juist kwamen om de blokkeringen op Belgisch niveau weg te werken. Ook de MR liet bij monde van woordvoerder Christophe Cordier weten geen vragende partij te zijn.

Eric DONCKIER ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is