Raad van State vernietigt promotie 16 diplomaten

Door Peter Luykx op 23 februari 2016

 Het Belang van Limburg* - 23 Feb. 2016 Pagina 8 *

De promotie van 16 diplomaten door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is onwettig. Dat stelt de Raad van State in een nieuw arrest, dat letterlijk spreekt over “onzorgvuldigheid”. Zo is het onduidelijk hoe het Directiecomité Buitenlandse Zaken tot zijn rangschikking van kandidaten is gekomen, en waarom sommige kandidaten met een lagere score bevorderd werden ten nadele van anderen die wel zeer goed scoorden op alle beoordelingscriteria. N-VA-Kamerlid Peter Luykx (foto) gaat de minister over de zaak ondervragen.

Op 8 februari 2016 vernietigde de Raad van State het Koninklijk Besluit van 31 maart 2014 waarin 16 diplomaten van de vierde naar de derde administratieve klasse werden bevorderd. Het gaat over een rist raadgevers en permanente vertegenwoordigers in Turkije en Oostenrijk, bij de Europese Unie en de Verenigde Naties, over de consul in India en de ambassadeurs van Uganda/Zuid-Soedan en Koeweit (de Limburger Andy Detaille). Het KB werd getekend door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Een diplomaat die naast de promotie greep, was hiertegen in beroep gegaan. In zijn arrest hekelt de Raad van State de selectieprocedure waarbij het Directiecomité Buitenlandse Zaken aan de hand van zes criteria (dossierkennis, beschikbaarheid, inzet, prestaties, loyaliteit, en bekwaamheid) de kandidaten beoordeelde. De Raad evalueert de procedure letterlijk als “onzorgvuldig”. Het is onduidelijk hoe de rangschikking van kandidaten tot stand is gekomen en waarom sommige kandidaten met een lagere score werden bevorderd ten nadele van anderen die wél zeer goed scoorden op alle beoordelingscriteria.

Vriendjespolitiek

“De Raad van State zegt dat de bevordering moet gesteund zijn op een vergelijking van de titels en verdiensten van de kandidaten op basis van objectieve, redelijke en pertinente criteria. Dat moet resulteren in een rangschikking die geen willekeur in de geheime stemming van het Directiecomité mogelijk maakt”, zegt Peter Luykx. “Ik wil van de minister horen of de hele procedure wordt overgedaan. En wat hij zal doen om een einde te maken aan dit soort politieke benoemingen. De N-VA heeft in het verleden al herhaaldelijk gevraagd om te komen tot een transparantere benoemings- en bevorderingsprocedure binnen het diplomatieke korps. Hierbij zou ook de bevoegde Kamercommissie een rol van betekenis kunnen spelen.”

Nog dit: veel van de getroffen diplomaten werden na hun bevordering in maart 2014 benoemd bij een belangrijke bilaterale/ multilaterale post, binnen kabinetten, of ze namen zelf de leiding over een ambassade of consulaat. “Welk gevolg zal deze degradatie door de Raad van State hebben voor hun huidige positie?”, vraagt Luykx zich af.

Het kabinet-Reynders wilde gisteren niet reageren.

Yves LAMBRIX

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is