Brief aan de Catalaanse president Carles Puigdemont

Door Peter Luykx op 14 januari 2016

Kamerlid Peter Luykx (N-VA)  schreef een brief naar de pas verkozen Catalaanse president Carles Puigdemont om hem te feliciteren. Zodra  onafhankelijkheid van Catalonië een feit is, moet België volgens Luykx dit erkennen en hen opnemen in de EU.

Er mag geen onduidelijkheid bestaan over de houding van België jegens een mogelijk onafhankelijk Catalonië in Europa. Kamerlid Luykx ontmoet op vijf februari een Catalaanse delegatie in Barcelona.

"Wij moeten respect opbrengen voor de keuze die de Catalanen in alle vrijheid hebben gemaakt. Dit is een vreedzame en democratische keuze van de bevolking, die wij moeten erkennen. De weg naar onafhankelijkheid werd nu definitief ingezet." Aldus Luykx.

Dit vreedzaam en democratisch proces loopt al deccenia.  De Catalanen hebben altijd een samenwerking gezocht met de Spaanse regering en de Europese instellingen.   

Volgens het Verdrag van Lissabon gaat de EU uit van drie beginselen: het beginsel van democratische gelijkheid, representatieve en vooral een participernde democratie. Indien de EU regio’s die onafhankelijk worden via referenda zou weren uit de EU, zou ze haar eigen beginselen verloochenen. Als lidstaat van de EU, wil Luykx dat ook België dit principe huldigt.

"Tot nu toe heeft de EU de boot over ‘interne uitbreiding’ afgehouden. Nu Catalonië definitief de 'roadmap to Independancy' heeft ingezet, zal ze zich toch over de kwestie van Europees lidmaatschap moeten uitspreken." meent Luykx.  Catalonië is sinds decennia een deel van de EU, en het lijkt ons daarom logisch dat ons land een constructieve en pragmatische houding aanneemt ten aanzien van deze ontwikkeling.

De nieuwe Catalaanse regering moet onderhandelingen voeren met de EU en Spanje.  Deze moeten leiden tot een verdrag over de toekomst van Catalonië.  Wanneer er een overeenkomst is tussen de betrokken partijen, staats niets de goedkeuring door de federale regering in de weg.

Peter Luykx
Volksvertegenwoordiger N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is