Voka-stage bij Alken-Maes

Door Peter Luykx op 18 september 2015

Limburger wereldburger

“Ik lees dat je lid bent van de commissie buitenlandse en Europese aangelegenheden.  Waar zou jij een bedrijfsstage willen Lopen Peter?” vraagt Tom van VOKA. Daar moet ik niet lang over nadenken. In Limburg natuurlijk.

‘Limburg wereldburger’ is geen boutade. Veel KMO’s hebben Limburg als uitvalsbasis voor de wereld. Denk maar aan iLumen, een bedrijf dat zich specialiseerde in rendementsberekening van zonnepanelen, of  PolyVision uit Genk dat keramisch stalen  oppervlakten exporteert. Export houdt de Limburgse economie recht. Ondanks de crisis hebben de Limburgse bedrijven in 2014 meer zendingen naar landen buiten de EU verscheept dan een jaar voordien. Daarbij was de VS de populairste exportbestemming buiten de EU, waarmee het China voorbijsteekt.  Limburg exporteert Haspengouwse  peren (Peer, what’s in a name) , fruitbomen (Carolus Trees),  kaarsen (SPAAS) en bier (brouwerij Martens).  Mijn stageplaats wordt brouwerij Alken-Maes. Dit bedrijf werkte zich de voorbije jaren in de kijker op vlak van export en renovatie.

Affligem gaat de wereld rond

Na een grondige veiligheidsbriefing volg ik het ‘smurfenpad’ (het verplichte blauwe voetpad op de bedrijfssite) en ontmoet ik Dirk Jan van Sleeuwen (Customer Service & Logistics director) en Mieke Gypens (Demand Coordinator Export).  De brouwerij (zeg nooit fabriek tegen een brouwerij) maakt sedert  de overname in 2008 door de Heineken Groep ook deel uit van de globale Heineken strategie. Dit betekent dat het gebruik kan maken van haar wereldwijde distributiekanalen. Het  paradepaardje in Alken is Affligem.  Dit abdijbier gaat de wereld rond en wordt naar 35 landen geëxporteerd. Het bier wordt gebrouwen in Opwijk en Alken en volledig afgevuld in Alken. Het wordt gedronken in de Verenigde Staten, heel Europa en Azië. De internationalisatie van dit abdijbier is een opsteker voor het bedrijf. In een afnemende interne biermarkt, brengt de keuze voor meer export groeikansen voor Alken-Maes met zich mee.

 

Tournée général

Met fluovest, veiligheidsschoenen en beschermbril starten we aan een rondleiding. Het brouwproces onder toezicht van de heilige Sint Arnoldus wordt minutieus gevolgd vanuit de hightech controlekamer.  Met de CO2 detector op de heup gidsen de kwaliteitsmanager Olivier Maillet  en assistent brouwmeester Ruben Spooren (uit Lommel!)  mij doorheen het hele productieproces.  Het valt op dat er de voorbije jaren heel wat geïnvesteerd werd in de brouwerij.  Een warmtekracht-koppelingscentrale werd geïnstalleerd in 2010,  één jaar later plaatste men 6.000 zonnepanelen op het dak,  goed voor 1.330 MWh ofwel het gemiddeld gebruik van 440 Vlaamse gezinnen.  De fles en het glas van Affligem werden vernieuwd. Daar was ook een nieuwe etiketteermachine voor nodig. Bijzonder aan deze hypermoderne machine is dat zij de fles en het verticale etiket op één lijn positioneert.  We komen aan in een volgende hal. Arbeiders demonteren leidingen en maken plaats voor weer een volgende investering, een moderne filterinstallatie van 8 miljoen euro.   Alcohol is strikt verboden op het bedrijf. De enige plek waar bier geproefd wordt is in het labo.  De flessen worden gespoeld, gedroogd en afgevuld.  We eindigen deze tournée général in de eveneens nieuwe fermentatieruimte. Hier gist in stilte het Affligembier na op flessen bij een constante kamertemperatuur van 24°.

 

Peter Luykx

N-VA Volksvertegenwoordiger

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is