Klaar voor Catalonië

Door Peter Luykx op 11 september 2015

Catalonië kiest deze maand een nieuw parlement. De uitslag van de verkiezingen bepaalt of de Catalanen wel of niet breken met het oude Spanje. Het belooft een hete herfst te worden. Madrid zet nog net niet het leger in en boycot het geplande referendum over onafhankelijkheid. N-VA-Kamerlid Peter Luykx volgt al enkele jaren de evolutie van Catalonië van een sterke autonome regio naar een nieuwe staat in Europa. En als de laatste exit polls bevestigd worden, is de geboorte van een 29ste Europese lidstaat een feit. 

Junts pel Si
De Catalanen zetten alles op alles en trekken met een eenheidslijst naar de verkiezingen. Inzet: de onafhankelijkheid van Catalonië. De centrale regering in Madrid voert de druk op om president Artur Mas te stoppen. Het belooft een hete herfst te worden in Spanje.

27 september 2015 wordt een mijlpaal voor de Catalanen. De systematische pogingen van de Spaanse regering om de klok van het federalisme terug te draaien ten spijt. Ondanks de uitspraken, waarmee sommige Europese leiders de Catalaanse bevolking angst inboezemen, zullen de burgers zich eindelijk over hun politieke toekomst kunnen uitspreken. Deze regionale verkiezingen dienen als proxy voor een referendum over onafhankelijkheid. De Catalaanse bevolking kiest niet enkel een nieuwe regering, ze kiest ook tussen blijvend lidmaatschap van de Spaanse unie en echte autonomie.

Met een stem voor het pro-onafhankelijkheidsblok ‘Junts pel Si’ (‘Samen voor Ja’) van president Artur Mas zal een basis gevormd worden voor een onafhankelijk Catalonië in 2017. Gezien het belang van een eerlijk en correct verloop van deze verkiezingen vraagt de Catalaanse regering internationale waarnemers ter ondersteuning. Kamerlid Peter Luykx maakt deel uit van de ‘International Parliamentary Delegation’ en zal tijdens de cruciale verkiezingsmomenten toezien op het eerlijke en democratische verloop.

 

La Diada
Op vrijdag 11 september vindt La Diada plaats, de nationale hoogdag van de Catalanen. Vanaf hier gaat het in één rechte lijn naar de verkiezingen. Volksvertegenwoordiger Luykx is met een delegatie van de N-VA aanwezig op La Diada.

De Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd is meer dan een politiek verhaal. Het is een project van hoop en verandering, dat ontstond in de straten van Barcelona, om vervolgens ook het politieke gezicht van de natie te veranderen. Het was het Catalaanse middenveld dat de burgers - ongeacht hun verschillende politieke overtuigingen - mobiliseerde en verenigde achter één collectief project. Luykx gaat spreken met diverse actoren uit de Catalaanse politiek en het middenveld. Hoogtepunt is Via Lliuere, de manifestatie op vrijdagnamiddag, waaraan honderdduizenden Catalanen deelnemen.

 

Roger Albinyana
Op dinsdag 15 september nodigt de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen in België een Catalaanse delegatie uit onder leiding van secretaris-generaal voor Buitenlandse Aangelegenheden, Roger Albinyana. Hij zal samen met Albert Royo, hoofd van Diplocat, tijdens een hoorzitting antwoorden op vragen van de Belgische Kamerleden. Vragen over de inzet van de regionale verkiezingen en het geplande referendum, de houding van Europa tegenover een mogelijk nieuwe lidstaat, de relaties met Spanje, het statuut van de nieuwe natie in Europa, ... voldoende stof voor een boeiend debat over Catalaanse onafhankelijkheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is