Facta Non Verba

Door Peter Luykx op 9 juli 2015

244 christenen of zeventig van de meest kwetsbare gezinnen, gered uit het belegerde Aleppo en in veiligheid ondergebracht in België: dat is het resultaat van een geheime humanitaire operatie onder leiding van minister Reynders en Staatssecretaris Francken.
“Deze succesvolle operatie kan gezien worden als een concrete toepassing van de beleidslijn van de N-VA” weet Kamerlid Peter Luykx: “onze mandatarissen weten woorden in daden om te zetten.

In de afgelopen jaren werden mijn collega’s en ik steeds vaker geconfronteerd met de toename van sektarisch geweld in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de leefwereld van jihadistische groepen als Al Nusra en IS is er immers geen plaats voor religieuze diversiteit. Telkens een minderheidsgroep zoals Koerden, Kopten, Armeniërs, Jezidi’s dreigde verzwolgen te worden in collisie tussen de islamitische machtsblokken smeekten de gemeenschappen hier ons om hun lotgenoten te helpen.

 

 

Resolutie voor de bescherming van religieuze minderheden

Om niet langer lijdzaam toe te moeten zien hoe religieuze minderheden en hun erfgoed letterlijk van de kaart geveegd, werkte ik vorige legislatuur, samen met de rest van de fractie, een resolutie voor de bescherming van religieuze minderheden uit. Uiteindelijk werd het een initiatief van beide meerderheid en oppositie. In Resolutie 3487/001, riepen we de toenmalige regering op om de bescherming van de religieuze minderheden in de hand te werken, overal waar deze werden bedreigd.

Zo een resolutie mag misschien slechts een klein gebaar lijken, maar wanneer haar boodschap zoals nu ter harte wordt genomen door de leden van de regering, kan ze tot tastbare resultaten leiden op het terrein.

 

Daden, geen woorden
De bevolking van Aleppo lijdt al drie jaar onder de belegering van het Syrische leger, hun eeuwenoude metropool werd herschapen tot een spookstad. En het lijkt alsof hun beproeving enkel nog maar begonnen is nu de milities van Al Nusra hun greep op de streek versterken.

Onze staatssecretaris, trok de N-VA lijn door en toont vandaag aan dat een doordacht migratiebeleid niet harteloos dient te zijn. En hoe een klein Europees land toch een grote inspanning kan leveren om juist die mensen te helpen, die het hardste nodig hebben. 'Tikunn dam', zoals onze staatssecretaris het in een Hebreeuwse spreuk samenvatte: “ de wereld is uiteen gevallen, iedereen moet een stukje nemen om haar te herstellen”.

Bedankt Theo, wat we vorige legislatuur enkel op papier konden, realiseren we nu in de meerderheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is