Peter Luykx tegen een derde ambtstermijn voor Nkurunziza

Door Peter Luykx op 13 mei 2015

Terwijl de eerste berichten over een militaire coup tegen zittend president Nkurunziza binnensijpelen, herhaalt N-VA Kamerlid Peter Luykx in het halfrond zijn vraag aan de federale regering om de aspiratie van de Burundische president voor een derde ambtstermijn, niet enkel op materiële maar ook morele wijze te veroordelen.

De afgelopen weken evolueerde de situatie in Burundi van kwaad naar erger. De aankondiging van de huidig president Nkuruziza, dat hij tegen de grondwet en de Arusha-akkoorden in nog een derde ambtstermijn ambieerde, vormde het startschot voor een bloedige repressie van opposanten en activisten met tientallen doden en duizenden vluchtelingen tot gevolg.

De Belgische regering liet meermaals haar afkeuring over de gang van zaken blijken en stuurde ook een in de vorm van het opschorten van de financiering die het regime nodig heeft om te overleven, een duidelijke boodschap naar de Burundische overheid. Zo schortte België zijn verdere financiële bijdrage voor de organisatie van de verkiezingen op en besloot ze na het aanhoudend politiegeweld haar opleiding voor de ordetroepen voorlopig stop te zetten.

Kamerlid Peter Luykx erkent dat de bevoegde ministers hiermee de juiste lijn volgen, maar vraagt hen deze ook verder door te trekken en over te gaan naar de woordelijke morele veroordeling van de derde ambtstermijn. “De lijn is goed, maar moet leiden tot een finaal punt, namelijk de morele veroordeling als voorbeeld naar andere leiders in de regio met gelijkaardige ambities.”, aldus Peter Luykx.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is