Kabila blijft er de kantjes aflopen, Kamerlid Peter Luykx vraagt de regering om een standpunt

Door Peter Luykx op 13 februari 2015

N-VA Volksvertegenwoordiger Peter Luykx bracht in de Kamer andermaal Congo onder de aandacht. In 2011 kon hij als waarnemer bij de presidentsverkiezingen vanop de eerste rij kennisnemen van Kabila’ s visie op democratie. Het welslagen van de aankomende presidentsverkiezingen, als “ultieme toest van de democratie”, ligt hem nauw aan het hart en hij in het halfrond greep hij dan ook de gelegenheid aan om Minister van Buitenlandse Zaken Reynders hierover te ondervragen.

In Congo wachten nog steeds honderden manifesten en oppositieleden op een proces, beperkingen op het internet en gsm verkeer belemmeren het dagelijkse leven en een steeds diepere kloof tekent zich af tussen de president en de VN. 
Door zijn steeds hardere aanpak van de oppositie, weigering om samen te werken met de internationale gemeenschap, keuzes in militair leiderschap en oponthoud om de kieswet te ondertekenen raakt de president steeds verder politiek geïsoleerd en neemt het gevaar toe dat hij zich alsnog aan de macht zal vastklampen.

Tegen deze omstandigheden vroeg dhr. Luykx dan ook aan de minister of hij in navolging van Bijzondere Gezant van de VS, Russ Feingold, de Congolese president zou willen oproepen om eindelijk een datum voor de presidentsverkiezingen vast te leggen en op te volgen of de Congolese president de kieswet zal ondertekenen.

Tot slot pleit dhr. Luykx er nog toe de samenwerking met Congo conditioneel af te toetsen op basis van de uitslag en het verloop van de verkiezingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is